Links naar:   Oud Broek in Waterland   en   Historische kranten
 

Historische vereniging Oud Broek in Waterland
 → 
 →  [Object 01663]
 

         

Klik op deze tekst voor een 100% weergave van bovenstaande afbeelding
   
 

Object : 01663
 
Titel : Soos bezoekt de Bataviawerf
Vervaardiger : Anton de Boer
Datering : 1987
Beschrijving : De Soos brengt in 1987 een bezoek aan de Bataviawerf om de bouw van de Batavia van scheepsbouwmeester Willem Vos te bezichtigen.

Click hier voor het filmpje op Youtube van de Soos: "12 juni 1987 bezoek aan de Batavia" gemaakt door de heer Anton de Boer:

Hier deel - 1Hier deel - 2De bouw ging in 1985 van start en het schip werd bij de tewaterlating in 1995 door Koningin Beatrix gedoopt. Rechts de prachtige foto, overgenomen van de site van Wikipedia.

"Een uit de hand gelopen jongensdroom" De Batavia is een authentieke reconstructie van een 17e-eeuws VOC-schip uit 1628. Onder leiding van scheepsbouwmeester Willem Vos bouwden van 1985 tot 1995 in Lelystad enkele honderden jongeren aan dit schip, in het kader van een scholings- en werkervaringsproject. Op 7 april 1995 werd de Batavia door Koningin Beatrix gedoopt en te water gelaten. Het duurde echter nog tot 4 oktober 2000 voordat het schip helemaal op eigen kracht kon gaan zeilen, tijdens een verblijf in Sydney, AustraliŽ, waar het schip ter gelegenheid van de Olympische Spelen heen was vervoerd. Cineast Roel Oostra heeft bouwmeester Vos en zijn Batavia sinds 1985 met de camera gevolgd: de bouw, de doopplechtigheid, de reis naar AustraliŽ en de eerste zeilproeven zijn door hem gefilmd, wat tot een uniek tijdsdocument heeft geleid. GeŁpload door Batavia Lelystad.

Hier het filmpje op Youtube:


Lees ook het interview met Vos in de nieuwsbrief van OudBroek (mei 2010):
Interview met Vos over de Batavia
 
Trefwoord object : Documentair Object
Trefwoord voorstelling : Video DVD film
Materiaal :
Afmetingen :
 
 

     

Wilt u reageren op bovenstaand object?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

 
Record aangepast: 06 oktober 2021